Je bekijkt nu Goede redenen om thuis een houtkachel te hebben!

Goede redenen om thuis een houtkachel te hebben!

U wilt al een tijdje een houtkachel… En onlangs genoot u bij de buren van een drankje bij het vuur, wat een genot! Hun woonkamer was vrij gewoon, en nu, met hun nieuwe kachel, is het gezelliger en echt moderner geworden.
Terug thuis begonnen de vragen zich op te stapelen: “Moeten we nu investeren of niet? We hebben tenslotte al centrale verwarming… Het is een grote uitgave, maar die kan zeker worden terugverdiend… En wie gaat het houtklussen doen?” Niet gemakkelijk om te beslissen. Bij Poujoulat zeggen we zonder aarzelen ja, en we vertellen u waarom.

1ste goede reden
De kachels van de nieuwe generatie zijn zeer efficiënt, en dus zuinig
In minder dan 10 jaar tijd is hun efficiëntie met minstens 30% gestegen, wat alles verandert! Ze halen gewoonlijk 80 tot 85% rendement wanneer ze het Flamme Verte 5* label hebben. In deze nieuwe kachels verloopt de verbranding traag, zodat ze veel minder verbruiken dan hun voorgangers, en langer meer warmte produceren. En vergeet niet: houtverwarming geeft meer energie af dan het verbruikt.

2de goede reden
Een houtkachel optimaliseert het energieverbruik
Zelfs als het niet uw belangrijkste vorm van verwarming is, het is een echte verwarming! Het is aan u om te beslissen welke rol u wilt spelen: in elk geval zal het bijdragen tot de energie-efficiëntie van uw woning… en tot uw comfort. De warmte van een houtvuur is zo zacht en omhullend, wat een genot!

Een houtkachel met een laag vermogen is vooral een back-up bij erg koud weer (het bespaart u de thermostaat 1 of 2 graden hoger te zetten!) of in het tussenseizoen. Als u kiest voor een pelletkachel (twee namen voor dezelfde brandstof) en deze continu gebruikt, kunt u de jaarlijkse kosten van uw elektrische verwarming gemiddeld met minstens 40% verlagen! Dit blijkt uit het laatste onderzoek van het Centre d’Études et de Recherches Économiques sur l’Énergie. Dus, ben je overtuigd?

3de goede reden
Ze zijn prachtig!
Uiteraard, is het je niet ontgaan! De fabrikanten hebben enorm veel werk gemaakt van het design, en in slechts enkele jaren is de kachel de “decoratieve” ster van de huiskamer geworden. Er zijn kachels voor alle smaken en ruimtes. U kunt hem op de grond zetten maar ook aan de muur hangen, kiezen voor een min of meer panoramisch glasoppervlak, de voorkeur geven aan een sober en discreet silhouet of juist aan een zeer assertieve stijl, passend bij uw eigen stijl.

4de goede reden
Ze zijn gemakkelijk te installeren
In een huis of appartement, als u over een rookkanaal beschikt, is de aansluiting zeer eenvoudig. Het belangrijkste is de staat van het rookkanaal! En hier moet u een beroep doen op een vakman om de staat ervan te controleren, om te zien of hij de juiste afmetingen heeft, of u de juiste dakdoorvoer heeft… dit alles speelt een belangrijke rol bij de prestaties van de kachel en het gemak waarmee u het vuur kunt aansteken.

Poujoulat heeft een heel gamma rookkanalen ontwikkeld die het rendement optimaliseren, vooral voor pelletkachels (+ 5 à 10% besparing op het energieverbruik per jaar met een PGI rookkanaal, bijvoorbeeld).

5de goede reden
Zelfs de schoorsteenpijp heeft een facelift gekregen
Je kunt het rookkanaal echt zien, dus het kan net zo goed ook “decoratief” zijn! Bij Poujoulat hebben we het zo aangepakt dat u het helemaal kunt personaliseren. U kunt ons om elke kleur vragen, in matte of satijnen afwerking, wij weten wat we moeten doen! Ook voor de aansluiting op het plafond heeft Poujoulat esthetische en praktische oplossingen bedacht… en zelfs de dakschoorsteen wordt supercreatief (wat wij een dakuitgang noemen, wat in feite uit het dak steekt)!

6de goede reden
De nieuwe houtbrandstoffen maken het vuur makkelijker!
Wij kunnen u verzekeren dat de zware houtklussen nu echt voorbij zijn! Ten eerste, omdat we echt niet aanraden om zomaar hout te verbranden, te beginnen met het hout dat u 3 maanden geleden op het platteland hebt gekapt! Ten tweede omdat kwaliteitshout (gecertificeerd NF vaste biobrandstoffen), dat essentieel is voor een efficiënte verbranding, schoon is en vaak in zakken wordt verpakt. Dit geldt zowel voor houtblokken, geperste houtblokken en natuurlijk pellets. U hoeft het alleen maar binnen handbereik op te bergen, in een nisje in de muur of in een mooi rek.

Als het op laden aankomt, zijn pelletkachels de kampioenen van de eenvoud! Je vult de tank en ze zijn gemiddeld twee dagen zelfvoorzienend. Aangezien zij geautomatiseerd zijn, hoeft u alleen het gewenste vermogen te programmeren en zij passen hun werking aan.

7de goede reden
Verwarmen met houtblokken en pellets is een hernieuwbare energie
Het kan worden voorgeschreven – en wordt aangemoedigd door de overheid – in nieuwe woningen die onderworpen zijn aan de thermische voorschriften van RT2012, die van kracht zijn sinds 1 januari 2013. Omdat houtenergie een serieus alternatief is voor fossiele brandstoffen, die vandaag 50% van de hernieuwbare energie in Frankrijk vertegenwoordigen.
NEE, het is niet de verschrikkelijke vervuiler die door sommigen wordt beschreven: een houtgestookt toestel van de nieuwe generatie met het Flamme Verte-label stoot 30 keer minder fijne deeltjes (of stof) uit dan een houtgestookt toestel dat vóór 2002 werd geïnstalleerd. Waarom is dat? Want efficiënte verbranding + kwaliteitsbrandstof = minder vervuilende uitstoot. Daarom is het absoluut noodzakelijk om slecht gedroogd hout te verbannen en oude apparaten te vervangen!
NEE, houtverbranding verwoest het bos niet, hiervoor verwijzen wij u naar dit artikel over houtenergie en het bos.

8ste goede reden
U profiteert van een belastingkrediet op de aankoop
Om in aanmerking te komen, moet u een houtkachel kiezen met het 5-sterrenlabel Flamme Verte, het label dat sinds 2000 wordt beheerd door het Syndicat des énergies renouvelables (SER).
Andere voorwaarden:
• Het is geïnstalleerd in uw hoofdverblijfplaats, die meer dan twee jaar geleden werd voltooid.
• U moet de installatie toevertrouwen aan een RGE gekwalificeerde vakman.
Het CITE (Crédit d’impôt transition énergétique) komt overeen met 30% van de prijs van het toestel, en is niet gekoppeld aan inkomensvoorwaarden.

9de goede reden
Hout is de goedkoopste brandstof
De prijs van een kWh “losse houtpellets” is ongeveer 2,5 maal lager dan de prijs van een kWh “elektriciteit”*. En tot overmaat van ramp heeft houtenergie een goede prijsstabiliteit.
* Situatie 2014 opgenomen in de Pégase-gegevensbank – MEDDE – januari 2015